“Dijital ortamda hazırlanan faturalara Elektronik Fatura (E-Fatura) denir. Kâğıda basılmayan ve internet üzerinden alıcı ve satıcıya iletilen e-fatura, ileride tüm firmalar için zorunlu hale getirilecektir.”
“E-fatura kullanımında girilen faturalar anında dijital ortama kayıt edildiğinden müşteriler ve satıcılarla mutabakat yapmanız kolaylaşır. Fatura saklama iş yükü ve maliyetinden kurtulursunuz. Sanal Fatura aracılığıyla güvenli bir şekilde fatura gönderip alarak fatura bilgilerine sistem sorgusuyla anında erişerek faturaya ilişkin bilgilerin anında kontrolünü sağlayabilirsiniz.”
“Evet. İsteğe bağlı olarak e-fatura uygulamasına dahil olmak mümkündür.”
“GİB’e e-fatura başvurunuzu yapıp, mali mührünüzü almanız gerekir.”
“Hayır böyle bir zorunluluk yoktur. Müşterilerinize faturanızı elektronik ortamda iletirsiniz. Süreç tamamen dijital ortamda gerçekleşir.”
“E-fatura uygulamasına geçtikten sonra sisteme dahil olan firmalara e-fatura, dahil olmayan firmalara ise kağıt fatura göndermeniz gerekmektedir. Bu nedenle fatura alıcısının sisteme dahil olup olmadığının kontrolü fatura oluşturulmadan önce mükellef tarafından yapılmalıdır.”
“Programın satış ekranında müşterinin vergi numarası yazıldığında, fatura alıcısının sisteme dahil olup olmadığını otomatik olarak kontrol etmektedir. Bir diğer kontrol edebileceğini yer ise E-Fatura resmi sitesinde yer alan liste düzenli olarak güncellenmektedir.”
“E-Faturaların çıktısının alınıp saklanması gibi bir yasal zorunluluğunuz bulunmamaktadır. Faturalar tamamen elektronik ortamda arşivlenir. Yine de dileyen kullanıcılar çıktılarını saklayabilir.”
“E-fatura sistemine geçtikten sonra, e-fatura ile çalışacağınız müşteri ya da tedarikçilerle temel ya da ticari fatura senaryolarından birini seçmeniz gerekiyor. Ticari Fatura Senaryosu’nda müşterinizin 7 gün içinde kabul ya da ret vermesi gerekir. Eğer vermezse faturayı kabul etmiş sayılır. Temel faturada bu şekilde bir onay süreci bulunmamaktadır.”
"Evet. Bunu yapabilmek için e-faturanın malın teslim edileceği tarihte düzenlenmiş olması gerekir. Gönderdiğiniz e-faturada düzenleme tarihi yanında düzenleme zamanının saat olarak gösterilmesi halinde e-faturanın kâğıt dökümü irsaliye yerine geçer. Fakat bu çıktıya “İrsaliye yerine geçer” ifadesinin yazılması ve kâğıdın kaşelenip imzalanması da gerekir. "